Hoe zit het met: steriliseren ?

Twee weken geleden verscheen er een recept voor Tijm- citroen cordial op mijn blog. Voor dit recept heb je een gesteriliseerde fles nodig. Maar wat is steriliseren, waar wordt het voor gebruikt en hoe doe je het thuis?

 steriliseren-grolsch-beugel-citroen

Volgens het boek Receptenleer (wat gebruikt wordt als leidraad bij veel opleidingen) is steriliseren het verhitten tussen 110ºC en 150ºC. Het Voedingscentrum gebruikt de definitie dat het boven de 100ºC wordt verhit. Door deze hoge temperaturen worden zowel de micro- organismen als de sporen vernietigd. Dit proces wordt erg veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie, want het zorgt ervoor dat je producten buiten de koelkast kan bewaren. Denk maar aan houdbare melk; deze smaakt vaak ook anders dan verse melk omdat het dus op hele hoge temperatuur is geweest.

Gewone, gekoelde melk wordt trouwens ook verhit, maar op een lagere temperatuur. Dit heet pasteuriseren en doodt een groot deel van alle bacteriën, maar niet allemaal. Deze producten moet je ook altijd in de koelkast bewaren.

Als je thuis jam gaat maken of bijvoorbeeld siroop, dan moet je je de flessen of potten steriliseren om ervoor te zorgen dat er geen micro- organismen in gaan groeien.

Hoe doe je dat dan?

De makkelijkste manier is in kokend water. Zet een grote pan water op waar je te steriliseren pot of fles in past. Breng het water aan de kook met wat zout. Wanneer het kookt doe je de te steriliseren fles/ pot  en de accessoires zoals een beugel in het water. Zorg dat alles goed onder water staat en laat het nu 10 minuten koken. Leg ondertussen een schone theedoek klaar en pak een tang/ pollepel. Vis na 10 minuten de fles/ pot uit het water en zet deze op de theedoek. Raak de binnenkant en de rand niet meer aan met je handen. Zorg er ook voor dat er geen resten op de rand achterblijven. Laat goed afkoelen en je kan hem gebruiken.

Heb je een potje met een rubberen rand? Dompel deze dan alleen even onder in water, anders vergaat het rubber snel.

Wat is jouw favoriete recept waarvoor je schone potten/ flessen nodig hebt?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s